Naast het huis is de tuin toch wel de voornaamste plek waar men zich bevindt. Stel, je hebt een volledig kale en onbewerkte tuin. Er zijn nog geen planten en het gras moet nog gezaaid worden. Op dat moment kun je volledig zelf gaan bepalen wat de indeling van je tuin gaat worden. Maar, misschien heb je al een vormgeving, maar is het nog totaal niet naar wens. In beide gevallen wil je iets veranderen. Maar, wát precies? Wat vormt een aanvulling en wat zou het geheel afbreken? Er zijn immers een hoop zaken waar men ook rekening mee moet houden. De vruchtbaarheid van de grond, de stand van de zon; het zijn allemaal factoren die invloed hebben op de tuin. Hoe kun je deze nu succesvol indelen?
Europese tuinen
Het belangrijkste van de indeling begint met het ‘kennen’ van je eigen tuin. Krijgt het weinig zon? Kies dan niet voor planten die hier erg afhankelijk van zijn. Om te weten wat goed bij jou en de desbetreffende tuin past, kan men inspiratie opdoen bij diverse tuinreizen. Deze brengen je naar verscheidene gebieden en laten jou kennismaken met de tuinen die, veelal, voor anderen niet beschikbaar zijn. Zo beschikt Europa over verschillende klimaten die gunstig uitpakken voor de natuur en bijbehorende vegetatie. Niet alleen de bossen en natuurgebieden kennen imposante stukken; in de vele tuinen, van Italiaans tot Engels tot Frans, hebben de vele tuinarchitecten hun lusten botgevierd op de grote diversiteit aan parken en siertuinen die het Europees continent rijk is. Van strak en georganiseerd in Frankrijk tot ‘verwilderd’ en natuurlijk in Engeland.
Inspiratie opdoen
De reis wordt begeleid door een, op tuingebied, deskundige reisleiding. Mocht je tijdens de reis inspiratie opdoen, dan kunnen zij je hier verder advies over geven. Van botanische tuinen in Italië tot paradijselijke siertuinen in Engeland. Noteer alles dat je interesse wekt.